Направи стартова страница Добави към предпочитани RSS
начало | Специалности| Медицински университет - Варна специалности

Медицински университет - Варна специалности

 

Бакалавър

Здравен Мениджмънт

Обучението по специалността е редовно и задочно. Тази специалност отговаря на новите потребности за управление на здравни заведения от различен тип. Целта на обучението е придобиване на знания и практически умения за самостоятелно поставяне и решаване на специфични административни проблеми на здравната и социална система у нас.

Образователно-квалификационните степени на завършилите здравен мениджмънт са: “бакалавър” - с продължителност 4 години за редовно обучение и 5 години за задочно обучение и “магистър” - с продължителност на обучението 1 година за редовно и 2 години за задочно обучение.

ЗДРАВНИ ГРИЖИ

Обучението по специалността се провежда в две форми – редовна и задочна, по учебен план, разработен на базата на единните държавни изисквания за специалността.

Обучението в редовна форма е с продължителност 5 семестъра, като през последния семестър се провежда преддипломен стаж по управление на здравни грижи и педагогика. Задочната форма е с продължителност 6 семестъра, последният от които е стаж в посочените направления. Обучението и в двете форми завършва с два практически и два теоретични държавни изпита.

Завършилите студенти получават две професионални квалификации в две взаимнодопълващи се направления “ръководител на здравни грижи” и “преподавател по практика в медицински колеж”.

Бакалаврите с тези квалификации са подходящи за конкурсни ръководни длъжности в лечебни и профилактични здравни и социални заведения съгласно изискванията на Закона за лечебните заведения, както и за преподаватели по практика в Медицински колеж.

Магистри

Медицина

Обучението е само редовно и се осъществява по учебен план, разработен на базата на държавните изисквания за специалността. Курсът на обучение е 6 години. Той включва 10 учебни семестъра и преддипломен стаж, по време на който се полагат държавни изпити. Задължителни са практическите стажове в клиниките за студенти от III-ти и IV-ти курс

Добрата подготовка на завършилите обучение в МУ-Варна, им предоставя възможност за професионална реализация в страната и чужбина. Завършилите чуждестранни и български студенти успешно приравняват дипломите си в други държави.

След завършване на пълния курс на обучение, студентите получават професионална квалификация “лекар” и придобиват образователно – квалификационна степен “магистър”.

Условията за кандидатстване и класиране са отразени в Правилника за приемане на студенти в Медицински университет – Варна, и Медицинските колежи във Варна, Шумен и Добрич.

Стоматология

Обучението на студентите по стоматология е в три степени (6 години).

През първите две години студентите получават медико-биологична подготовка (първа степен).

Клинико-медицинската подготовка се провежда от II до X семестър и включва профилирано обучение по общомедицински клинични дисциплини и специална подготовка по стоматологични дисциплини (втора степен). Преддипломният стаж (трета степен) се извършва на цикли по детска, орална и лицево-челюстна хирургия, протетична стоматология, консервативно зъболечение, пародонтология и ортодонтия. Всеки цикъл завършва с държавен изпит.

Издържалите успешно държавните изпити получават образователно-квалификационна степен “магистър” и правоспособност “стоматолог”.

Уеб адрес:http://www.mu-varna.bg/index.php

Контакти:

Адрес: 9000 Варна, тел.: +359 52 225622, факс: +359 52 222584

Коментари 1 коментара
zoia Todorova, Sandanski Публикувано на 11.10.2013 molia,iskam da popitam-moga li dase zapi6a naindividualen plan da y4a.O6te ne6to,v momenta y4a-marketing,menidjmantitargoviia v Sofia-moga li da prodalga obrazovanieto si pri vas. Дежурен редактор: Моля, обърнете се директно към университета.
Коментрай
    Напиши коментар
Име
Фамилия
E-mail
  (Няма да се публикува)
Възраст
Град

Акценти

За нас Реклама Отговорности Контакт